Concurenta

Concurenta este formata din concurenti directi primari, concurenti secundari, concurenti indirecti si concurenti potentiali. Toate aceste categorii de concurenti trebuie analizate. In cadrul acestui punct este necesara doar enumerarea lor, cu adrese si numere de telefon.

1. Concurenti Directi sunt aceia care ofera produse si servicii asemanatoare cu cele ale dumneavoastra( spre exemplu alte pensiuni din zona ). Acestia pot fi primari( cei mai puternici ) sau secundari ( care nu exercita o presiune considerabila asupra afacerii dumneavoastra ).

2. Concurenta Indirecta este cea care ofera pietei pe care operati produse si servicii ce se pot substitui, acelora puse la dispozitie de catre dumneavoastra ( ex. campingurile etc.)

3. Concurenti Potentiali sunt firme care exista pe piata la ora actuala, cu domenii de activitate care in prezent nu sunt considerate similare cu ale dumneavoastra, dar care este posibil in viitorul previzibil sa se reorienteze ( ex. o firma care se ocupa cu cresterea pastravilor, care doreste sa isi construiasca si o pensiune in apropiere ).

1. Situatia Concurentei. Explicatii 

Este o sectiune unde va trebui sa detaliati starea in care se afla concurenta: dimensiunile firmelor concurente, profitabilitatea acestora ( venituri totale, cheltuieli totale, profiul net anual ), cota de piata a concurentilor.

Acest punct va fi dificil de construit deoarece va trebui sa aveti acces la multe informatii din interiorul firmelor respective. Totusi, puteti analiza bilantul contabil al firmelor respective, care este public.

De retinut:

Cota de piata se stabileste pe baza formulei:

CPi = ( CAi / CAt ) x 100

unde:

CAi = cifra de afaceri a firmei i

CAt = cifra de afaceri totala a sectorului de activitate al firmei i.

2. Concurenta viitoare;

3. Bariere la intrare;

4. Alte influente – mediul economic;

                                       – mediul politic;

                                       – mediul social;

                                       – mediul legislativ, etc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s